Utflykt med utsikt och sjörövargrotta

Tisdagen den 20 maj gjorde fotoklubben en kvällsutflykt till Henriksnäsberget med omgivningar. Det var klubbmedlemmen Rabbe Palm som förtjänstfullt guidade runt i sin barndoms strövtågsmarker. I och med den bergiga naturen blev det mycket klättrande både uppför och nedför och däremellan grandiosa utsikter mot olika väderstreck.

Rabbe visade också platsen för en sjörövargrotta vars ingång tyvärr sprängdes 1912. Enligt gamla uppgifter var grottan så stor att den rymde sju par oxar, och där skulle tre sjörövare ha bott som plundrade förbipasserande båtar nedanför berget. En skatt ska också finnas nergrävd där. En finsk skeppare lär ha fått veta hur man skulle hitta den: vid ett visst datum och klockslag på året skulle skuggan från en särskild björk falla på exakt den plats där skatten var nergrävd. Men skepparen hade inte tid att komma och leta efter skatten på det rätta datumet förrän efter flera år, och då fanns den speciella björken inte kvar. Så skatten hittades aldrig, vilket innebär att den fortfarande finns kvar för hugade skattsökaraspiranter. Tro´t den som vill.

Men en trevlig utflykt i vackert väder blev det för fotoklubbsmedlemmarna, även om en del klättringar var riktigt svettiga, i dubbel bemärkelse.

/Leif Sylvan

DSC_6071

Med ryggsäckar, stativ och övrig kamerautrustning blev klättringarna uppför de olika bergen omgående ganska svettdrivande.

DSC_6085

Men belöningen var stor när vi väl kom upp, utsikten var strålande åt olika väderstreck.

DSC_6101

I aftonsolens sken står vi och beundrar vyerna ut över Gåsfjärden.

DSC_6114

Den obligatoriska fikapausen intogs naturligtvis på en av bergknallarna där vi strax innan sett ett vildsvin springa förbi nedanför.

DSC_6143

Blommande skvattram visade sig utöva en oanad lockelse för flera fotografer.

DSC_9836

Rabbe visade oss också en plats där det fanns svart bergskristall i berget.

DSC_6167

Efter en vådligt brant nergång från berget är vi här på väg bort mot ingången till sjörövargrottan.

DSC_6179

Här nere i sprickan under det överhängande berget låg ingången till den stora sjörövargrottan. Tyvärr sprängdes ingången 1912 så det går inte att avgöra exakt var grottan finns idag.

 1. jennifer says: - Svara

  Ser ut att ha varit en trevlig fototur, och bra väder 🙂

 2. Lena says: - Svara

  Hoppas det finns intresse för ett nytt besök, ser spännande ut o jag hade gärna följt med om jag kunnat!

 3. Anita o Pentti says: - Svara

  Vår hemfärd till Blankaholm med kajak, blev en extra upplevelse.
  Det var nästan stilla på sjön och näktergalen höll serenad för oss,
  medan mörkret föll.