Fyll på inspirationen med ett fotomaraton

Att delta i ett fotomaraton är ett utmärkt sätt att utmana dig själv som fotograf. Här får du tänka i nya banor, fota på uppdrag du aldrig tänkt på och upptäcka nya intressanta miljöer.

Fotomaraton finns i flera varianter, men det jag deltog i heter Stockholm Fotomaraton och anordnas varje sommar. Evenemanget pågår under 24 timmar och du kommer vid dygnets slut lämna in ett minneskort med endast 24 bilder – en bild för varje fototema. Dessa teman är från början hemliga och hämtas ut på särskilda stationer där du stämplar in dig vid givna klockslag.

Det var en kul utmaning för mig som likt många andra tenderar att fastnar i perfektionistfällan. Här gäller det att komma på en kreativ tolkning snarare än att ta den perfekta bilden med felfri exponering och vitbalans. Evenemanget slog alla mina förväntningar och var väldigt väl anordnat. Visst var man något trött kl. 03.00 när man åkte tunnelbana, hade ont i fötterna och letade efter ett passande motiv till tema soffpotatis. Men det gav mig 24 nya foton och en helg jag inte kommer glömma på länge.

Som deltagare är man även med och tävlar om priser, både för de bästa bilderna inom varje kategori och för bästa serie. Någon prispall blev det inte för min del men min serie fick i alla fall en guldstjärna vilket innebär att den placerade sig någonstans på plats 26-50. Det känns ändå rätt kul med tanke på att det var 318 deltagare som gick i mål.

Är du nyfiken på att delta i ett fotomaraton är mitt tips att gå in på www.stockholmfotomaraton.se.

Här kommer ett smakprov på vad jag hade för mig lördag-söndag 20-21 augusti.

/Jennifer

 

Sommarnatt

Tema Sommarkväll

Brödsmulor

Tema Brödsmulor

Grattis

Tema Grattis

I vått och torrt

Tema I vått och torrt