Vildsvinsfoto med 10 kultingar

För en tid sedan var min fru och jag på hemväg från Öland. När vi kom på hemhållen passade vi på att åka en liten runda för att titta efter djur. Plötsligt upptäckte vi några vildsvinskultingar som bökade omkring i bortkanten på en åker. Vi fotade dem från bilen, men de brydde sig inte om oss det minsta, och inget vuxet djur syntes till. Jag körde fram bilen tills den var utom synhåll för kultingarna, och smög sedan ut på åkern fram till en liten enbevuxen stensamling. Ungarna var så upptagna med att böka i jorden att de inte märkte att jag kröp fram bredvid enbusken och började både filma och fota dem.

Jag höll hela tiden ett öga upp mot skogen för det måste naturligtvis finnas något vuxet djur någonstans i närheten. Efter nästan en kvart kom det ut en sugga, och efter en stund kom det fram en till. Inte heller de reagerade för slutarljudet från kameran trots att det hördes väldigt tydligt, de var ju inte mer än 15 meter ifrån mig.

Jag fortsatte att fota och filma, nu mest suggorna, tills jag hörde att det rasslade i gräset bredvid mig. Det var kultingflocken som kommit väldigt nära, de var inte mer än 6-7 meter ifrån mig. Jag fick fina närbilder i filmkameran, men de bökade nästan hela tiden med huvudena nere i gräset så det var inte så ofta de tittade upp. Efter 25 minuter drog jag mig tillbaka till bilen, med 196 vildsvinsbilder i kameran och c:a 5 minuter inspelad film.

2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 15

Tio små vildsvinskultingar sprang omkring i gröngräset framför mig, utan att ha en aning om att jag fotade och filmade dem.

2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 42

Efter 15 minuter kom sugga nummer 1 fram ur skogen för att se efter var kultingarna höll hus.

2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 46

Strax därefter kom sugga nummer 2 ut på åkern. Ingen av dem uppmärksammade mig eller brydde sig om slutarljudet från kameran.

2016-05-07 Vildsvin, 2 suggor med 10 kultingar 64

Här är suggorna tillsammans med sina tio kultingar. Några fler vildsvin såg jag inte till under den knappa halvtimma som jag öppet satt och filmade/fotade dem. Jag hade bara skydd bakom några stenar, så huvud och axlar syntes på mig. Men jag försökte naturligtvis att inte röra på mig när de tittade upp och kollade av omgivningen, vilket de gjorde då och då.

Fler bilder finns på http://blogg.sylvansfoto.se/

Leif Sylvan

Kommentera